Vlieg met een Cessna door de wereld!
Het project Cessna is ontstaan om samen met een collega van ons de heer Inanc Yigit onszelf voor te bereiden op een PPL. Hierbij wilden wij met een desktop cockpit trainen en ons verdiepen in luchtvaart. Later is vanuit de stichting DNG en scholengemeenschap Kartal in Istanbul een aanvraag gedaan om een simpele desktop versie te ontwerpen. Hierbij zullen we proberen de kost zo laag mogelijk te houden wat betekent dat we vooral 2e hands of zelfgemaakte onderdelen zullen gebruiken.
Als frame voor de Setup leek het on een goed idee om een reeds gekochte tafel van IKEA te gebruiken. Deze tafel heeft de exacte lengte als de cockpit paneel en genoeg ruimte om spullen op te stallen. Voor de Cockpit V1 zullen we alles monteren aan de hand van de steunbalken welke ook in de CAD programma getekend zijn. Later zal alles omgezet worden in een uitklapbaar systeem. Er moet nog bij vermeld worden dat de afmetingen verkregen zijn door metingen in een Cessna 172 uit te voeren. Bij het designen hebben we geprobeerd alles zo dicht mogelijk op de werkelijkheid te baseren. De steunbalken zullen verticaal en diagonaal aan de paneel vastgeschroefd worden en dit systeem zal als geheel horizontaal aan de tafel geschroefd worden. het is de bedoeling dat hiermee de hoogte van het paneel juist uit kom met de Yoke. De Yoke zal op tafel gemonteert worden en het as zal verlengt worden met een aluminium buis. De yoke en rudder zijn voor zeer goedkoop op marktplaats gevonden en deze zullen we ook gebruiken in het model. Dit spaart tijd en maakt het mogelijk voor ieder die beschikking heeft over deze onderdelen om de cessna cockpit te gebruiken. Als het niet duidelijk is op de foto dan is het belangrijk aan te geven dat de paneel een stuk naar voren komt dus niet even is aan het oppervlak van de tafel. Dit hebben wij zo gemaakt om ruimte te bieden voor verandering en daarnaast ook om de lower panel (waar de switches zich bevinden) op een gelijke hoogte te houden als dat van de echte cessna. Hiervoor moest de Lower panel lager uitkomen dan de tafel en dat is hiermee mogelijk. Het paneel zelf is gemaakt van 3mm MDF en het design is laser gesneden. Om de kost te verminderen hebben wij ervoor gekozen de instrumenten niet allemaal zelf te maken. In plaats daarvan zullen we een 22 inch monitor monteren achter de instrumenten sectie. Vervolgens zal op deze monitor het programma AIR manager draaien waarme we de instrumenten kunnen simuleren. Om het visueel te laten lijken op een echte cockpit zullen we ook nog 3D geprinte bezels moeten gebruiken. zo zal de paneel compleet zijn en kan er gewerkt worden aan de individuele modules.
Op de foto is de laser gesneden paneel te zien. deze paneel is 3mm dik. Achter de gaten voor de instrumenten is het scherm gemonteerd. hier zal AirManager op draaien. Het is ook te zien dat de totale paneel uit een onder en bovenkant bestaat. Praktisch gezien is dit makkelijker omdat zo aan twee delen tegelijk gewerkt kan worden. Rechts blijven twee open gaten. Deze zijn bestemd voor de radio en GPS modules. De swith panel is apart uitgeprint en getest voordat de componenten op de panel gemonteerd zullen worden. Alle functies werken als verwacht en de onderdelen passen. Op de foto is een 3mm dik 3d geprint switch panel te zien!
Nu alle onderdelen besteld zijn kan er ondertussen gewerkt worden aan een aantal kleine onderdelen. De trimwheel is een van deze modules. Trimwheel wordt gebruikt om de hoogte van de vliegtuig te reguleren. Zo hoef je niet constant kracht te leveren aan de yoke maar kun je gemakkelijk de trimwheel aanpassen om de AOA aan te passen. Om de trimwheel te kunnen maken hebben we een 3D printer nodig, een servo motor en encoder. Encoder stuurt als input de staat van de wiel naar de pc en de servo volgt de staat indicator in de simulatie. op de foto is de module te zien. Deze is getest en werkt naar toebehoren.
Comments